Kompanija Sava planira napraviti 20.000 tona proizvoda

Bez autora
Jun 22 2011

Bosanskohercegovački poljoprivrednici sve više vjeruju Prehrambenoj industriji Sava - Semberija iz Bijeljine. Uz tradiciju dugu 47 godina ova fabrika je, nakon privatizacije, prošle godine obnovila proizvodnju i sklapa sve više ugovora s poljoprivrednim proizvođačima iz oba entiteta. Do jeseni Sava bi trebala dobiti certifikat HCCP te halal certifikat. Nakon kampanje prerade jagode, u fabrici se ovih dana rade kompoti, marmelade i džemovi od višnje koja dolazi s područja Brke i Čelića, a uskoro počinje prerada kajsije, breskve, šljive i ostalog sezonskog voća. Osnovni cilj je da zadrže i unaprijede kvalitet proizvoda, ali i da ostvare proizvodnju od 20.000 tona. Osim onoga što čine rukovodstvo i vlasnik fabrike Milorad Krstić, ostvarenje planova zavisi i od poljoprivrednih proizvođača i njihove sposobnosti i volje da ponude kvalitetnu sirovinu. Za sada voće nabavljaju isključivo na području BiH. Ako bude potrebno, kvalitetnu sirovinu tražit će na tržištima Srbije i Makedonije.

Kompanija Sava planira napraviti 20.000 tona proizvodaBosanskohercegovački poljoprivrednici sve više vjeruju Prehrambenoj industriji Sava - Semberija iz Bijeljine.

Uz tradiciju dugu 47 godina ova fabrika je, nakon privatizacije, prošle godine obnovila proizvodnju i sklapa sve više ugovora s poljoprivrednim proizvođačima iz oba entiteta, potvrdila nam je direktorica fabrike Jagoda Krsmanović.

Istakla je da bi do jeseni Sava trebala dobiti certifikat HCCP te halal certifikat. Nakon kampanje prerade jagode, u fabrici se ovih dana rade kompoti, marmelade i džemovi od višnje koja dolazi s područja Brke i Čelića, a uskoro počinje prerada kajsije, breskve, šljive i ostalog sezonskog voća.

- Naš osnovni cilj je da zadržimo i unaprijedimo kvalitet naših proizvoda, ali i da ostvarimo proizvodnju od 20.000 tona. Osim onoga što čine rukovodstvo i vlasnik fabrike Milorad Krstić, ostvarenje planova zavisi i od naših poljoprivrednih proizvođača i njihove sposobnosti i volje da ponude kvalitetnu sirovinu - kaže Krsmanović.

Za sada, objašnjava ona, voće nabavljaju isključivo na području BiH. Ako bude potrebno, kvalitetnu sirovinu tražit će na tržištima Srbije i Makedonije. Krsmanović ističe da je zadovoljna saradnjom s dobavljačima, jer poštuju rokove i kvalitet, a isto tako fabrika na vrijeme ispunjava svoje obaveze prema njima.

Nema dugovanja

Krsmanović ističe da Sava nema dugovanja. Izmirene su sve obaveze prema radnicima i državi. Nema reprogramiranih dugova iz ranijeg perioda, a dugovanja stare fabrike Sava u stečaju regulirat će se stečajnim postupkom, imovinom koja je preostala, i ne tiču se rukovodstva nove fabrike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik